Cold Case Clarissenklooster

Door Archeologische Vereniging Golda

 • €5.060,00

  101% van €5.000,00


 • 104

  Supporters

 • 0

  Vrijwilligers

 • 0

  Uren te gaan

Deel:

Help mee om deze campagne bekend te maken en plaats de onderstaande banner op je eigen website! Kopieer de HTML-code en zet die op je eigen site zodat bezoekers direct kunnen doorklikken. Dank je wel!

Embed code

<iframe src="https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/clarissenklooster/widget" width="260px" height="500px" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>

Acht jaar geleden werd aan de Nieuwehaven in Gouda een prachtige archeologische vondst gedaan: de complete kapel van het 15e-eeuwse Clarissenklooster. Helaas sloeg na de opgraving het noodlot toe en ging de aannemer van het bouwproject failliet. Hierdoor kon het archeologisch onderzoek niet uitgewerkt worden tot een rapport. De vondsten kwamen in dozen in het archeologisch depot van Gouda terecht, waar ze nu nog steeds staan zonder dat hun verhaal verteld is. Daarom hebben we jullie nodig om dat verhaal alsnog te kunnen vertellen!

img_2666-anita-constance-sabine_

Het Clarissenklooster                                                                                                                                                           Het Goudse Clarissenklooster werd in 1467 gesticht door Karel de Stoute. De vrouwelijke kloosterorde van de Clarissen staat ook bekend als de tweede orde van St. Franciscus. De Clarissen mochten geen persoonlijke bezittingen hebben en moesten een sober leven leiden. In de volksmond werden ze daarom de ‘arme Claren’ genoemd. Hun kapel werd rond het jaar 1480 gebouwd en in 1490 woonden er tussen de 30 en 40 ´arme Claren´ in het klooster. Het klooster is echter maar kort in gebruik geweest, want in 1573 werd het geplunderd door de watergeuzen waarna de Clarissen wegtrokken. Balken uit de kapel werden hierna gebruikt voor reparaties aan de Goudse Sint-Janskerk. De kapel werd tenslotte in 1690 afgebroken.

heilige-clara-van-assisi       200804024-023-golda                                      Sint Clara van Assisi.                                                             Opgraving van de kapel.

De opgraving                                                                                                                                                                           In 2008 was er een archeologische opgraving voorafgaand aan de nieuwbouw op het Clarissenhof. Hierbij kwam een prachtig stuk Goudse geschiedenis boven water. De archeologen hadden niet verwacht dat er nog veel over zou zijn gebleven van de kapel, maar verrassend genoeg bleek dat er nog een groot deel van de funderingen van het klooster bewaard gebleven waren. De gehele kapel van het 15e-eeuwse Clarissenklooster, compleet met zijaltaren en het hoofdaltaar werd opgegraven. Ook restanten van de overige kloostergebouwen, zoals de slaapzaal en de eetzaal, bleken in de bodem bewaard gebleven te zijn. In het koorgedeelte van de kapel werden bovendien veertien begravingen aangetroffen.

De eerste skeletten zijn onderzocht                                                                                                                                       Na het faillissement van de aannemer was er geen geld meer om de opgraving uit te werken. En dat terwijl het juist het belangrijkste doel van archeologie is om het verleden te reconstrueren. Inmiddels is op initiatief van Golda al begonnen met het onderzoeken van een deel van de skeletten. Fysisch antropologe Constance van der Linde was bereid om alvast drie begravingen te onderzoeken. Twee van de begraven personen bleken (jonge) vrouwen te zijn. Een van de skeletten was echter van een zeer oude man van tussen de 52-61 jaar. Dat er hier een man is begraven is ook opvallend, omdat het om een vrouwenklooster ging. Was hij wellicht de prior van de zusters? En wat valt er te zeggen over de overige elf personen die zijn opgegraven? Hebben ze allemaal in het klooster geleefd of zijn er ook andere Gouwenaren in het klooster begraven?

clarissen-01-met-tekst_

Wat willen we met het geld doen?                                                                                                                                           De Archeologische Vereniging Golda wil via deze crowdfunding proberen het geld bij elkaar te krijgen om de resultaten van deze opgraving van het Clarissenklooster alsnog bekend te maken. Elke euro die wij bijeenbrengen wordt verdubbeld uit de ‘Subsidieregeling publieksbereik’ van de Provincie Zuid-Holland! Hiervoor kunnen niet alleen de resterende elf skeletten onderzocht worden, ook de andere archeologische vondsten worden uitgewerkt met hun verhaal in een mooi leesbaar boek. Verder maakt Golda een tentoonstelling van de opgraving, waarin niet alleen de resultaten van het onderzoek worden getoond, maar ook de story van de ‘Cold Case’ Clarissenklooster en de acties om het publiek, de bewoners en de jongeren bij het project te betrekken. Draagt u ook uw steentje bij?? Dan ontvangt u van ons een originele steen van de kapel, of een van de andere ‘tegenprestaties’.

                   clarissenpersdag-steen-met-tekst1

 

Updates

clarissenpersdag-steen-met-tekst1

41 Reacties

 1. Peter Meijer

  Wat zou het mooi zijn als we hiervan een mooie toneelvoorstelling vanuit mijn bedrijfje kunnen maken. Ik wil daar bij deze graag een aanvraag voor doen. Deze reactie hoef je niet te publiceren.

  • Hans

   Beste Peter,

   Wat een geweldige input, financiëel en spiritueel, want archeologie en theater, dat gaat beiden over het onzichtbare zichtbaar maken. De match is nog niet vaak uitgeprobeerd.

 2. Dick Markvoort

  Uitstekende actie om de geschiedenis van Gouda zichtbaar te maken, ook het abrupte einde van dit klooster in 1574

 3. Vereniging Goudse Gidsen Gilde

  In de algemene ledenvergadering van de GGG is besloten dat dit initiatief steun verdiend en de leden willen daar graag aan bijdragen.

 4. Ineke Woudenberg

  Wat was het een verrassing toen het klooster gevonden werd. Laat deze actie succesvol zijn zodat voor altijd bewaard kan blijven wat er is gevonden

 5. Huub De Bel

  Toch wel bizar. De nonnen die bidden voor het brandend houden van hun geloof en daar bovenop de brandweer die de boel gaat blussen.

 6. Marianne Lambregts

  Prachtige actie ! Weer een stukje lokale geschiedenis met voor alsnog een heleboel vraagtekens. Fijn dat door een combinatie van geldgevers en onderzoekers straks meer bekend zal zijn ( en er waarschijnlijk weer nieuwe vraagtekens komen).
  Geschiedenis van je eigen stad, die blijft boeien!

  Marianne Lambregts

 7. GOS Gouda op Schrift

  N.a.v. de ‘anatomische les’ op 19 november. Veel succes met het bovenhalen van de geschiedenis van het Clarissenklooster!

 8. Jurn Buisman

  Interessant historisch project, dat een bijdrage levert niet alleen aan de geschiedenis van Gouda, maar ook aan de kennis over het fenomeen Clarissengemeenschappen. Ook educatief goed opgezet. Het heeft zeker onze steun!

 9. Pingback: Anatomische les op skeletten uit Clarissenklooster - Gouds Dagblad

 10. Anita Zwart

  Prima actie ! Goed dat die mooie en interessante opgraving eindelijk uitgewerrkt wordt. Benieuwd wat de dames uit het klooster ons te melden hebben !

 11. Elisabeth Venselaar

  En Gouda op Schrift doneert 5 euro per verkocht boek ‘Sporen van Clara van Assisi in Gouda’ tijdens 5 en 19 november. Veel succes met jullie actie.

 12. Janneke Berkelbach

  Heel leuk en interessant dat jullie een crowfunding starten voor een archeologische tentoonstelling.
  Gebruiken we bij de Nationale Archeologiedagen graag als voorbeeld om anderen te enthousiasmeren dit ook te gaan doen.

  Heel veel succes.

  Janneke Berkelbach
  Nationale Archeologiedagen.

  • M. van Dasselaar

   Beste Janneke,

   Bedankt voor voor de steun. We richten ons ook op ‘de rest van archeologisch Nederland” vooral door ook een mooi boekje te laten maken van een opgraving die tot nu toe niet uitgewerkt was, Zo staan we binnenkort ook op de Reuvensdagen. Als je ons ook wilt helpen door op facebook en twitter aandacht te geven zolang de crowdfunding loopt zou dat ook erg fijn zijn!

   Groeten,
   Marcel van Dasselaar

 13. Janneke Berkelbach

  Heel leuk en interessant dat jullie een crowfunding starten voor een archeologische tentoonstelling.
  Gebruiken we bij de Nationale Archeologiedagen graag als voorbeeld om anderen te enthousiasmeren dit ook te gaan doen.

  Heel veel succes.

 14. Marina Perdijk

  Na de verrassende vondst van de restanten van het hele klooster waar de damwanden toevallig keurig omheen stonden, ben ik heel blij dat er eindelijk duidelijkheid komt over de mensen die daar hun laatste rustplaats vonden.

 15. Tom Van Maanen

  Goed initiatief. Dit geeft een mooie mogelijkheid om als Goudse burger een bijdrage te leveren aan zo’n mooie actie.

 16. Paul & Christa Abels

  Wij dragen graag ons steentje bij aan het blootleggen van het rijke verleden van onze ‘overburen’ aan de Turfmarkt

 17. Sabine Meijs

  Het was zo boeiend om daar aan te mogen meewerken. Wat een geweldige groep hadden we daar. Ik denk er nog vaak aan en ben ook benieuwd naar het boek.

 18. Marianka Peters

  ik draag de actie een warm hart toe, want ik wil ook wel alle geheimen van het Clarissenklooster weten.

 19. M.van Dasselaar

  Iemand moet de eerste zijn! Bij deze leg ik de eerste steen voor de Cold Case Clarissenklooster…

 20. Marcel van Dasselaar

  iemand moet de eerste zijn!
  Bij deze leg ik de eerste steen voor de Cold Case Clarissenklooster.

Geef een reactie

 1. Thomas Rensen
  €25,00
 2. Sebas Van Doorn
  €25,00
 3. Gerard Overkamp
  €50,00
 4. Karen van Erp
  €17,00
 5. Peter Meijer
  €250,00
 6. Fred Aarsen
  €10,00
 7. Dick Markvoort
  €100,00
 8. Jolanda Hennink
  €25,00
 9. Jan van Dam
  €25,00
 10. Anoniem
  €250,00
 11. Judith Luijten
  €50,00
 12. Koos Massar
  €25,00
 13. Jeroen
  €25,00
 14. Bianca van den Berg
  €50,00
 15. Anoniem
  €50,00
 16. Anoniem
  €25,00
 17. Peterpaul Kloosterman
  €25,00
 18. Vereniging Goudse Gidsen Gilde
  €100,00
 19. Anoniem
  €25,00
 20. Arie Dullaart
  €25,00
 21. Ingrid Lageweg
  €25,00
 22. Annemarie Pels-Ouweneel
  €25,00
 23. Ineke Woudenberg
  €100,00
 24. Anoniem
  €25,00
 25. Henk van Bekkum
  €20,00
 26. Femke
  €100,00
 27. fleur jacques
  €50,00
 28. Karlo Heijnen
  €25,00
 29. Henny de Boer
  €10,00
 30. Huub De Bel
  €100,00
 31. Ellen de Ridder
  €100,00
 32. Marianne Lambregts
  €100,00
 33. Diederik Six
  €25,00
 34. Anoniem
  €100,00
 35. Anoniem
  €25,00
 36. Ronald Luijten
  €50,00
 37. Cees Van Miert
  €25,00
 38. Severt Van der Stad
  €25,00
 39. Anoniem
  €10,00
 40. Anoniem
  €10,00
 41. Anoniem
  €25,00
 42. Anoniem
  €25,00
 43. Hans du Pré
  €25,00
 44. Anoniem
  €23,00
 45. Karin Bugter
  €10,00
 46. Gert Jan Jansen
  €100,00
 47. Henkjan Sprokholt
  €50,00
 48. Trees Gun van der
  €25,00
 49. Hans Verwey
  €100,00
 50. Anoniem
  €25,00
 51. Herman Ruiter
  €50,00
 52. Harrie Timmer
  €25,00
 53. Martine Verwey
  €100,00
 54. Jurn Buisman
  €25,00
 55. Marjan Ouweneel
  €50,00
 56. Anoniem
  €10,00
 57. henk leenders
  €25,00
 58. Anoniem
  €50,00
 59. B Weenink
  €50,00
 60. Coretta Bakker
  €25,00
 61. Anoniem
  €100,00
 62. Bijdragen nieuwe anatomische les ..
  €40,00
 63. Marianne Van der Veer
  €25,00
 64. Martin Kemp
  €10,00
 65. A. Posma
  €25,00
 66. Thea van Wordragen
  €50,00
 67. Fam. A. Van Dasselaar
  €100,00
 68. Ineke Bruynzeel
  €100,00
 69. Hans Rood
  €20,00
 70. Arjan van Sluijs
  €10,00
 71. Anoniem
  €100,00
 72. S. Jansen
  €25,00
 73. Ineke Verkaaik-Hogervorst
  €100,00
 74. Anoniem
  €10,00
 75. Anita Zwart
  €50,00
 76. Maarten Groenendijk
  €25,00
 77. Dick Verbaan
  €10,00
 78. Erik Kooistra
  €25,00
 79. Alphons Uijens
  €25,00
 80. Elisabeth Venselaar
  €50,00
 81. Bas Konijnendijk
  €100,00
 82. Saskia De Jager
  €25,00
 83. André Bomhof
  €10,00
 84. Anoniem
  €25,00
 85. XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Jan Kuijs en Hanni Verbeek
  €100,00
 86. Anoniem
  €50,00
 87. Cock en Ilonka Zweegman
  €50,00
 88. Marina Perdijk
  €100,00
 89. Jos van der Biezen
  €10,00
 90. Ginetta Blokzijl
  €25,00
 91. Arine Fijn
  €10,00
 92. Ton Wools
  €25,00
 93. Tom Van Maanen
  €10,00
 94. André de Lange
  €25,00
 95. Eva Kosto
  €25,00
 96. Arnout Menkveld
  €25,00
 97. Anoniem
  €25,00
 98. Paul & Christa Abels
  €100,00
 99. Sabine Meijs
  €25,00
 100. Michel Klijmij-van der Laan
  €100,00
 101. Jaap Buis
  €100,00
 102. Marianka Peters
  €100,00
 103. Buck Konijnendijk
  €50,00
 104. M.van Dasselaar
  €100,00

Deze Campagne is afgelopen. Het is niet meer mogelijk om bij te dragen.

 • 22 Supporters

  Een vrije gift (vanaf 10 euro). Hiervoor krijg je het pdf-bestand van het publieksboek over de opgraving in het Clarissenklooster. Vul een bedrag naar keuze in.

 • 42 Supporters
  Van 200 nog 158 beschikbaar

  Hiervoor ontvang je het boek van de opgraving van het Clarissenklooster en het pdf-bestand.

 • 14 Supporters
  Van 50 nog 36 beschikbaar

  Loop mee met een archeologische wandeling door de Goudse binnenstad (voor 2 personen) met uitleg bij de tentoonstelling van Golda en uiteraard een bezoek aan het Clarissenklooster (en de voorgaande tegenprestaties).

 • 24 Supporters
  Van 50 nog 26 beschikbaar

  Draag een steentje bij en krijg hiervoor een originele 15e-eeuwse steen van de kapel van de Clarissen met daarop een herinneringsplaatje (en de voorgaande tegenprestaties).

 • 2 Supporters
  Van 10 nog 8 beschikbaar

  Voor dit bedrag wordt je uitgenodigd als VIP bij de opening van de tentoonstelling van Golda en de presentatie van het publieksboek (en de voorgaande tegenprestaties).

 • Supporters
  Van 5 nog 5 beschikbaar

  We vermelden je naam en/of bedrijfslogo in het publieksboek. Ook krijgt u een rondleiding door het archeologisch depot met uitleg door de stadsarcheoloog van Gouda (en de voorgaande tegenprestaties).

This Campagne has ended. No more pledges can be made.

 • 0 Backers
  1 Vrijwilligers nodig