Namen en Nummers, vijf jaar

Door Ida van der Lee

 • €4.500,00

  113% van €4.000,00


 • 112

  Supporters

 • 8

  Vrijwilligers

 • 0

  Uren te gaan

Deel:

Help mee om deze campagne bekend te maken en plaats de onderstaande banner op je eigen website! Kopieer de HTML-code en zet die op je eigen site zodat bezoekers direct kunnen doorklikken. Dank je wel!

Embed code

<iframe src="https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/namenennummers2017/widget" width="260px" height="500px" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>

Voor het vijfde jaar kan iedereen op 4 mei bij Namen en Nummers een joodse slachtoffer uit de Oosterparkbuurt symbolisch terugbrengen naar huis. Want, zo vinden wij, ze horen bij ons en onze pijnlijke geschiedenis. Dit jaar komen Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei  en Job Cohen, voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei Comité bij Namen en Nummers herdenken. Na vijf jaar is pas de helft van de 2800 slachtoffers uit onze buurt herdacht. Helpt u mee om deze waanzinnig hoge aantallen te humaniseren en te benadrukken dat dit nooit meer mag gebeuren? U kunt zich opgeven als vrijwilliger en u kunt op 4 mei komen herdenken. Maar ook een donatie is welkom en nodig!

Unieke en persoonlijke dodenherdenking, fragmenten uit tekst van historicus Daniel Metz.

In het midden van het Kastanjeplein is met houten planken een grote plattegrond van de Oosterparkbuurt uitgelegd. Op kleurrijke bordjes staan namen. Het zijn de namen van de joodse bewoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald, gedeporteerd en vermoord. Op deze plek worden zij herdacht en teruggebracht naar hun straat en huis. Deelnemers die de rituele ruimte op het plein betreden krijgen uitleg over de werkwijze. Uit een monumentaal opgestelde archiefkast kiezen zij de naam van een persoon die ze ‘naar huis’ willen brengen. Aan werktafels versieren ze een plankje met de naam, die vervolgens in de plattegrond wordt gelegd op de plek van het oorspronkelijke woonhuis. Dit ‘thuisbrengen’ is een ontroerend moment. Na afloop krijgen de  deelnemers een kop thee en worden ze uitgenodigd ervaringen en gedachten te delen.

‘Ik had lange tijd niet zoiets indrukwekkends meegemaakt. Mijn opa – Joods bankier, vluchteling – uit Berlijn woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Michelangelostraat. Mijn moeder is helaas alweer drie jaar geleden overleden, maar zij was bij mij tijdens deze prachtige en plechtige gebeurtenis. Het samenzijn van de mensen op het Kastanjeplein was vredig en hoopgevend. Het heeft mij veel moed gegeven in deze complexe tijd…’

Het maken van een naambordje is een intense ervaring. Op verschillende manieren wordt het innerlijke proces van herdenken aangesproken. Zelf de naam schrijven, je creativiteit inzetten om er iets moois van te maken geeft het gevoel dat je daadwerkelijk iets voor de slachtoffers doet. De stratenkaart raakt hierdoor gevuld met steeds meer namen. Namen en Nummers stelt ten doel om alle 2800 gedeporteerde buurtbewoners zo te herdenken.

Ik heb onlangs een intens mentaal proces afgerond. Op 4 april heb ik voor het eerst tegen mezelf gezegd “Ik besta. Het is heerlijk dat ik besta”. Daarmee heb ik gedeald met een diepe levenslange overtuiging “Ik had nooit geboren mogen worden.” Ik kies nu voor het leven. Dit ritueel was voor mij reinigend. Dank je wel.’ 

Donaties

Donaties in geld worden geïnvesteerd in het trainen van de vijftig vrijwilligers en in de nieuwe avondvoorstelling Na Nu waarbij theatermakers buurtbewoners coachen bij het schrijven en het voordragen van de verhalen over de joodse buurtbewoners van weleer. Bijdragen in natura zijn ook welkom. Vrijwilligers kunnen helpen bij  het optuigen van het plein op 3 mei, voor de begeleiding van het publiek op 4 mei en voor hulp bij de vrijheidsmaaltijd op 5 mei.

Programma

 • 3 mei van 12 – 17 uur: Openbare workshop waarin iedereen kan meehelpen bij de voorbereidingen om het plein op te tuigen.
 • 4 mei 11- 18 uur: Herdenkingsritueel Namen en Nummers. Kunstenaar Ida van der Lee biedt samen met een team van vijftig vrijwilligers, buurtbewoners en kunstenaars iedereen de mogelijkheid om een weggevoerde joodse Amsterdammer symbolisch terug te brengen.
 • 4 mei 18:30 – 19:30 uur: kinderen presenteren verhalen “Wat als het jou overkomt?” in de Linnaeusschool, 3e Oosterparkstraat 360.
 • 4 mei 19:45 – 20:15 uur: Herdenking met 2 minuten stilte: het tijdelijke monument voor een oneindig verlies vormt het middelpunt van de herdenking rond 20 uur. Zangkoor Hebrew Groove zingt en iedereen mag bloemen leggen.
 • 4 mei 20:15 – 21:00 uur:  theatervoorstelling Na Nu. Buurtbewoners vertellen verhalen over het leven van de gezinnen Ritmeester en Simons uit de 1e Oosterparkstraat. Een Syrische vluchteling vertelt zijn verhaal.
 • 5 mei 18 – 21 uur: Na Nu is aan U:  Een vrijheidsmaaltijd op het plein. Iedereen neemt iets lekkers mee en kan zich voorstellen aan andere buurtbewoners middels een mooi ritueel van Ida van der Lee. Elkaar kennen,  herkennen en erkennen als simple basis voor vrede!

Veel dank voor jullie bijdragen en betrokkenheid

Namens het campagneteam: Ida van der Lee, Caecilia van der Drift, Peter Duker, Ieke Ginjaar, Itie Langeland, Lucas van Royen, Bert Ruhaar, Rita Rutten en Bill Wei.

Wie werken mee aan Namen en Nummers?  

Mahwash Aziz, Esther van Bavel, Eleonoor van Beusekom, Hille Bland, Claudia van Dijk,  Caecilia van der Drift, Nini van Driel, Peter Düker, Hans Elsinga, Judith Ensel, Nina Faartoft, Saar Frieling, Ieke Ginjaar, Jeltje Gordon-Lennox, Robin ter Haar, Liz Hathway, Belle van Heerikhuizen, Aad Hekker, Lieke van Hoogenhuyze, Eyad Khamis, Ellen Kaptijn, Marella Karpe, Magdalena Koopmans, Wendela Kloosterman, Itie Langeland, Ida van der Lee, Tonny van der Lee, Bernadette van der Louw, Hanneke van der Louw, Simone Manuputty, Daphne Meijer, Dido Mirck, Elly Overman, Liesbeth Prins, Lia Rijnhart, Ellen Ros, Bert Runhaar, Rita Rutten, Marike Soeterik, Hedwig Speulman, Sylvia Steenis, Thea Storm, Jose Taekema, Hatice Tumer, Noam Vazana, Martin Verbeet, Renee Verbrugge, Bertine Verloop, Corine Weerman, Bill Wei, Marjan Wesdorp, Kees van Zelst.  Samenwerkingen: Amsterdams 4 en 5 mei Comité, Amsterdams Archief, Geheugen van Oost, Hebrew Groove, Holocaust Museum, Kastanjehof, Nationaal 4 en 5 mei Comité, Oorlog in mijn buurt.   Workshops bij: Assadaaka, Kastanjehof, Servicepunt Jeruzalem, Linnaeusschool en Barbaraschool.

35 Reacties

 1. Saar Frieling

  Lieve Ida,

  Deze euro’s bleven over van de bijdragen aan je boeket bloemen. Ik doneer ze aan de crowdfunding, maar ze zijn dus eigenlijk voor iets moois voor jou!

  liefs, Saar

 2. Clara de Mik

  Aan dit prachtige project van Ida van der Lee draag ik graag een steentje bij!

 3. Job Cohenik vind dit een indrukwekkende campagne

  Ik vind dit een indrukwekkende campagne: zo gaan de namen van de joodse slachtoffers niet teloor.

 4. Maaike Nillesen

  Dit is een waardevol initiatief dat ondersteuning moet blijven krijgen.

 5. Dido Mirck

  Ik draag heel graag bij aan dit prachtige project. Vorige week als vrijwilliger, vandaag met een kleine bijdrage. Hopelijk volgend jaar beide opnieuw.

 6. Saar Frieling

  Lieve Ida,
  de voorzitter van het nationaal 4/5 mei comite en de voorzitter van het amsterdams 4/5 mei comite op het kastanjeplein. Je bent niet onopgemerkt gebleven. En terecht, wat een prachtig werk.

 7. José Taekema

  Het werk van Ida is geweldig. Het raakt daar waar we niet moeten vergeten.

 8. Janna Krijger

  Dit jaar hoop ik voor de 3e keer deel te nemen aan het THUIS BRENGEN van Joodse families die uit de Oosterparkbuurt weggevoerd werden tijdens WO II
  Hen herdenken – “jullie hebben niet voor niets geleefd, al was het te kort”
  Hen door te herdenken “even laten LEVEN” (zo voel ik dat)
  ik herdenk ze niet alleen op 4 mei.
  Bij de Hollandse Schouwburg heb ik in het namenboek hun namen en geboortedata
  opgezocht en ook op hun verjaardagen herdenk ik hen.

 9. Tonny van der Lee

  Hartstikke goed en ontroerend project. Nodig om de herinnering aan deze verschrikkelijke periode levend te houden en de vele joodse vrouwen, mannen en kinderen die omgekomen zijn een naam en een plek te geven .

 10. Judith Ensel

  Voor mij is Namen en Nummers meer dan een herdenking.
  Het is ook een reflectie op het hier en nu!

 11. Saskia Hoogendoorn

  Bijzonder onder de indruk van dit ‘nieuwe ritueel’ dat afgelopen jaren gecreëerd is en dat de oorlog voelbaar maakt voor wie deze niet heeft meegemaakt.

 12. René Mentink

  Prachtig initiatief. Indrukwekkend en meer dan de moeite waard om te streven naar afronding….

 13. Rozette

  Dit is een project naar mijn hart. Herdenken door op deze manier iets te DOEN biedt de mogelijkheid je werkelijk te verbinden met de betreurde doden en met de geschiedenis. Empathie is een van de noodzakelijkste ingrediënten voor de samenleving. Dit project biedt iedere deelnemer de mogelijkheid om zich in te leven in wat de Joden toen moesten ondergaan, en de tijd om stil te staan bij wat er gebeurd is en wat weer kan gebeuren. Het spreekt iedere deelnemer (m/v) als medemens aan op zijn eigen geweten en verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn naaste.

 14. Susan Putten

  Dit is een prachtig,intiem en ontroerend ritueel dat de mensen achter de namen even heel dichtbij brengt.

Geef een reactie

 1. Saar Frieling
  €20,00
 2. Anoniem
  €50,00
 3. Anoniem
  €50,00
 4. Bas Liesker
  €25,00
 5. Ellen Ros
  €50,00
 6. Jan Visser
  €50,00
 7. Anoniem
  €25,00
 8. Saskia Koster
  €10,00
 9. Clara de Mik
  €20,00
 10. Anoniem
  €100,00
 11. Anoniem
  €50,00
 12. Ineke Smit
  €25,00
 13. Maaike Nillesen
  €10,00
 14. Anoniem
  €22,00
 15. Anoniem
  €10,00
 16. Mayke Vullings
  €10,00
 17. Dana van der Zee
  €10,00
 18. Anoniem
  €25,00
 19. sander hartog
  €25,00
 20. Henk Hofstede
  €25,00
 21. Mijke de Hartog
  €10,00
 22. Anoniem
  €50,00
 23. Dido Mirck
  €50,00
 24. Anoniem
  €100,00
 25. Anoniem
  €15,00
 26. Jeltje Gordon-Lennox
  €50,00
 27. Anoniem
  €30,00
 28. Saar Frieling
  €150,00
 29. Robert Oosterhuis
  €25,00
 30. José Taekema
  €50,00
 31. Anoniem
  €100,00
 32. Kirsten de Wit
  €20,00
 33. Joost Heinsius
  €25,00
 34. Krugerkamer
  €25,00
 35. aart janszen
  €10,00
 36. Anoniem
  €50,00
 37. Anoniem
  €25,00
 38. Anoniem
  €50,00
 39. Anoniem
  €50,00
 40. Madeleine Lodeweges
  €25,00
 41. Noud Verhave
  €25,00
 42. Hr. SC van de Kerke
  €25,00
 43. Leo en Francis Borst
  €25,00
 44. Mare Faber
  €10,00
 45. Anoniem
  €20,00
 46. Clara Waldthausen
  €10,00
 47. Paul Cohen
  €25,00
 48. Heather Kurzbauer
  €36,00
 49. Claude Windt
  €50,00
 50. Anoniem
  €25,00
 51. Rens Rutten van der Werf
  €50,00
 52. Olaf Ernst
  €50,00
 53. Anoniem
  €25,00
 54. Anoniem
  €50,00
 55. Hendrik Becker
  €30,00
 56. Yoram Krozer
  €100,00
 57. Dorret Griffioen
  €25,00
 58. Lydia Lamberts-Grégoire
  €50,00
 59. Irene Faber
  €25,00
 60. Mw. M. Suierveld
  €25,00
 61. Anoniem
  €50,00
 62. mirjam
  €20,00
 63. Marjan
  €25,00
 64. Arnoud-Jan Bijsterveld
  €25,00
 65. Hansje Galesloot
  €50,00
 66. Willem Berg
  €25,00
 67. noelle cuppens
  €25,00
 68. Edmond de Ru
  €25,00
 69. Tonny van der Lee
  €25,00
 70. Annette Douwes
  €20,00
 71. Titia Frieling
  €50,00
 72. Karin Reilingh
  €50,00
 73. Marianne de Graaf
  €20,00
 74. Brenda Kamstra
  €100,00
 75. a Runhaar
  €25,00
 76. Frits Wegenwijs
  €25,00
 77. Pierre de Winter
  €25,00
 78. Pierre de Winter
  €25,00
 79. Henk Langestraat
  €30,00
 80. bert Runhaar
  €10,00
 81. Heather Kurzbauer
  €72,00
 82. Judith Ensel
  €100,00
 83. Ineke Sinke
  €25,00
 84. Saskia Hoogendoorn
  €50,00
 85. Marike Schols
  €20,00
 86. Freekje Gielen
  €10,00
 87. Liesbeth
  €20,00
 88. Jack en Alice de Groot
  €25,00
 89. Lenneke van der Goot
  €15,00
 90. Sam
  €25,00
 91. Ben Krose
  €50,00
 92. Angela van Straaten
  €100,00
 93. Geert Langeland
  €10,00
 94. Marijke Arendsen Hein
  €50,00
 95. Madelon Bresser
  €25,00
 96. Hans Heerema
  €10,00
 97. Caecilia van der Drift
  €35,00
 98. Nelleke Bosland
  €10,00
 99. Eveline Weenink
  €50,00
 100. Karin Meurs
  €100,00
 101. Francisca Benthem
  €25,00
 102. René Mentink
  €100,00
 103. Gorman Wei
  €50,00
 104. Bert Bakker
  €50,00
 105. Marianne Backer
  €50,00
 106. Cora Bakker
  €25,00
 107. Truus Joosten
  €250,00
 108. Rozette
  €50,00
 109. Ieke en Martin Ginjaar en Verbeet
  €100,00
 110. Berndt De wit
  €25,00
 111. Susan Putten
  €100,00
 112. melissa bremmer
  €20,00

Deze Campagne is afgelopen. Het is niet meer mogelijk om bij te dragen.

 • 71 Supporters

  Dank voor je bijdrage!

 • 21 Supporters

  Bedankt voor je bijdrage! Je ontvangt een A3 poster van Namen en Nummers.

 • 17 Supporters

  Bedankt voor je bijdrage! Je ontvangt een verhalenslinger die symbool staat voor alle niet vertelde verhalen.

 • 3 Supporters

  Bedankt voor je bijdrage! Je krijgt een rondleiding aangeboden in het atelier van Ida van der Lee.

 • Supporters

  Bedankt voor je bijdrage! Je ontvangt het ritueel GanzenPad bij u thuis met vrienden of familie.

 • Supporters

  Bedankt voor je bijdrage! Je ontvangt naamsvermelding op onze website.

This Campagne has ended. No more pledges can be made.

 • 5 Backers
  25 Vrijwilligers nodig

  Bij verschillende rituele stadia krijgt het publiek uitleg over de werkwijze en het idee. Je begeleidt de deelnemers in het ritueel. Oefensessies op 21 en 22 april.

 • Backers
  10 Vrijwilligers nodig

  's Avonds komt er publiek om rond de plattegrond te herdenken en om de voorstelling mee te maken. Het is locatietheater zonder zitplaatsen. Mensen bewegen over het plein. Het is nodig om het publiek te sturen en te begeleiden.

 • 1 Backers
  9 Vrijwilligers nodig

  Hulp bij de Vrijheidsmaaltijd en het ritueel waarin mensen zich aan elkaar voorstellen.

 • 1 Backers
  9 Vrijwilligers nodig

  Hulp bij voorbereiden, inpakken, uitladen, opbouwen en afbouwen. Op 3 mei is er een openbare workshop op het plein waar iedereen kan helpen met het optuigen van het plein

 • 1 Backers
  2 Vrijwilligers nodig

  Wees een ambassadeur. Stuur berichten, help flyeren etc.