Sociaal door Zoetermeer met mobiel erfgoed

Door Stichting Beterdebus

 • €2.055,00

  103% van €2.000,00


 • 24

  Supporters

 • 0

  Vrijwilligers

 • 8

  Dagen te gaan

Deel:

Help mee om deze campagne bekend te maken en plaats de onderstaande banner op je eigen website! Kopieer de HTML-code en zet die op je eigen site zodat bezoekers direct kunnen doorklikken. Dank je wel!

Embed code

<iframe src="https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/streekbus/widget" width="260px" height="500px" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>

Vrijwel iedereen kent hem nog wel: de oude gele streekbus. Jarenlang beeldbepalend in stad en dorp, zo ook in Zoetermeer. In 2016 wisten we deze origineel Zoetermeerse bus terug te halen uit Duitsland met de bedoeling dit stukje mobiel erfgoed in originele staat terug te brengen. Maar we willen niet alleen zelf genieten, we willen alle Zoetermeerders mee laten genieten. Dat kan alleen niet zonder uw hulp! Een oude bus… en dan?

Dit stukje Zoetermeers mobiele erfgoed willen we niet alleen voor onszelf bewaren. Een bus biedt daarbij verschillende mogelijkheden om mensen op niet-commerciële basis voor historische en sociale activiteiten in te zetten. Daarbij valt onder andere te denken aan rondritten voor oudere mensen door de stad, een nostalgische rit door Zoetermeer met de historische vereniging en aanwezigheid bij evenementen. We willen daarvoor met verschillende instellingen en organisaties in Zoetermeer samenwerken. Kortom, we willen zoveel mogelijk mensen op zoveel mogelijk manieren laten genieten van dit brok rijdende Zoetermeerse historie.

Wat gaan we doen met de bus?

Een bus bewaren is één, maar we willen graag zoveel mogelijk mensen laten meegenieten van rijdende Zoetermeerse historie. Dit willen we op verschillende manieren doen. We willen in samenwerking met de historische vereniging van Zoetermeer, verzorgingstehuizen en andere sociale organisaties speciale rondritten door de stad organiseren én vooral mensen die weinig buiten meer komen een leuke dag bezorgen. Met de bus door de stad onder leiding van een gids, aanwezig zijn bij evenementen of kwetsbare groepen (bijvoorbeeld ouderen) een leuke middag laten beleven. We willen dit doen met én voor de stad. Maakt u dat mede mogelijk?

Daar hebben we uw hulp bij nodig!

Om de bus weer op de weg te brengen, is een grote opknapbeurt nodig. De bus heeft dringend een carrosseriebeurt nodig om de roest weg te werken en hem weer in de geel met witte originele staat te brengen. Zo herkent iedereen hem ook weer in Zoetermeer. We hebben daar zelf een behoorlijk bedrag voor bijeengebracht, ook in samenwerking met het Zoetermeerfonds, maar dat is helaas niet genoeg om de carrosseriebeurt uit te kunnen voeren. Daarom hebben we uw financiële bijdrage nodig om de bus weer in originele staat op de weg te brengen en al deze historische en sociale activiteiten in Zoetermeer mogelijk te maken. Wilt u daaraan bijdragen? Dan zijn wij heel blij met uw donatie! Of heeft u technische kennis van grote voertuigen? Ook vrijwilligers met technische kennis zijn van harte welkom!

Over de oude bus

    (Collage via PV Op Delftse Wielen, http://www.pvopdelftsewielen.nl/)

In 1990 kwam de voormalige Westnederland 4352 de Zoetermeerse weg op. In de kleuren geel met wit was het jarenlang een bekende verschijning op de Zoetermeerse stadsdienst, maar reed hij later ook op de weg in en rondom de stad als streekbus. De ster op de voorzijde verraadt het merk: een Mercedes-Benz. Een type bus dat eigenlijk bijna alleen maar in Zuid-Holland te zien was. In 2005 als één van de laatste typen ‘gele bussen’ buiten dienst en reed daarna nog jarenlang door in Duitsland. Stichting Beterdebus haalde de bus in 2016 terug met de bedoeling de bus in originele staat terug te brengen en voor historische en sociale doeleinden in te kunnen zetten.

8 Reacties

 1. Helma Leutscher

  Een zeer te waarderen initiatief om bij te dragen aan het behoud van mobiel erfgoed dat van betekenis is! Nu maar hopen dat men voldoende mee zal helpen aan de verwezenlijking van het rijdend maken en het behoud van deze bus dat ook nog eens bij zal dragen aan culturele en maatschappelijke doelstellingen. Mooi toch?

Geef een reactie

 1. Tim Swart
  €25,00
 2. M. Smit
  €30,00
 3. Maarten Batenburg
  €50,00
 4. Anoniem
  €25,00
 5. Freek Verhoof
  €25,00
 6. Thom Geerdink
  €32,40
 7. Jeroen Klok
  €50,00
 8. Bas Bökenkamp
  €25,00
 9. Michael Postma
  €200,00
 10. Michael Postma
  €50,00
 11. Joris van der Ros
  €100,00
 12. penningmeester Zoetermeerfonds
  €750,00
 13. Marty Werkman
  €25,00
 14. Jos Klomberg
  €100,00
 15. Anoniem
  €100,00
 16. Michael Engering
  €30,00
 17. Daan
  €100,00
 18. Dominique Mulder
  €50,00
 19. Anoniem
  €44,08
 20. Lubertus Leutscher
  €25,00
 21. Anoniem
  €100,00
 22. Anoniem
  €25,00
 23. Anoniem
  €43,52
 24. Anoniem
  €50,00

Vul je donatiebedrag in

Draag bij aan dit project
 • 19 Supporters

  Donateurs die 25 euro of meer doneren, krijgen een leuke en toepasselijke ansichtkaart van de bus toegestuurd. Donateurs dienen daarvoor wel hun adresgegevens achter te laten.

 • 5 Supporters

  Als een donateur 100 euro of meer overmaakt, is hij/zij welkom op een speciale rit voor begunstigers in 2018. Deze speciale rit zal in het teken staan van architectuur en historie in en over Zoetermeer, vanaf

Beste supporter,
Leuk dat je mee wilt helpen! Vul hieronder je naam, e-mailadres in en laat aan de initiatiefnemer weten wat je voor het project kunt betekenen en welke vragen je nog hebt. Wij sturen je gegevens en berichtje door zodat de initiatiefnemer contact met je op kan nemen.
 • 0 Backers
  1 Vrijwilligers nodig