Virtuele Tijdreis Veere

Door Stichting Delta Cultureel

 • €2.345,00

  34% van €7.000,00


 • 34

  Supporters

 • 0

  Vrijwilligers

 • 54

  Dagen te gaan

Deel:

Help mee om deze campagne bekend te maken en plaats de onderstaande banner op je eigen website! Kopieer de HTML-code en zet die op je eigen site zodat bezoekers direct kunnen doorklikken. Dank je wel!

Embed code

<iframe src="https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/veerein3d/widget" width="260px" height="500px" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>

Het prachtige historische stadje Veere met zijn pittoreske straatjes, kade, grachten en vele oude panden trekt jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. Toch zijn vandaag veel kenmerkende gebouwen, verhalen en figuren uit het straatbeeld verdwenen. Stichting Delta Cultureel wil deze vergeten historie door middel van een gedetailleerde en interactieve 3D animatie weer op een moderne en tot de verbeelding sprekende manier terugbrengen. Zo maken we meteen ook ‘saaie geschiedenis’ spannend en beleefbaar voor een breed publiek. Maar om dit mogelijk te maken is er nog een behoorlijk bedrag nodig waarvoor we jullie hulp nodig hebben. Bouw met ons het verdwenen Veere virtueel weer op en help onze ridder zijn kasteel terug te vinden. Realiseer met jouw bijdrage dé beleving van toen!

Veere rond 1650 op de kaart van Blaeu

We laten jullie door middel van een 3D film meereizen op een vogelvlucht door de tijd heen. Zie hoe Veere groeit, hoe monumentale panden verrijzen en weer verdwijnen.  Zie het vroegere veerpont naar Campvere uitgroeien tot het machtscentrum van de Van Borsele’s. Kijk mee over de schouder van één van de welgestelde gasten op het illustere kasteel Sandenburgh of loop weer over de imposante verdedigingswerken en bekijk vanaf de statige Montfoortse Toren het komen en gaan van handelsschepen en walvisvaarders. Maak de Engelse inval in 1809 in de frontlinie mee en beleef hoe Franse soldaten de stad ombouwen tot een imposant bolwerk…

Gezicht op de rede voor de stad Veere rond 1786 (D. de Jong) Bron: Zeeuws Archief, KZGW, ZI-II-1012

 

 

Om jullie deze belevenis te kunnen laten ervaren moet er een gedetailleerd 3D model opgezet worden. Een model dat in de toekomst, met de steeds verder ontwikkelende digitale technologieën, mee kan evolueren. De opzet van het project is er dan ook op gericht in eerste instantie een basisbedrag bij elkaar te krijgen om de het oude Veere weer op te bouwen en te laten beleven door middel van een dynamische fly-by animatie (3D film). Deze zal vertoond worden op publieke locaties als het stadhuis, Museum Schotse Huizen of de Grote Kerk Veere. Deze film kan vervolgens doorontwikkeld worden naar een echte 3D experience waarbij de toeschouwer met behulp van een speciale bril en projectoren daadwerkelijk wordt meegenomen op een reis door de tijd heen. In een verdere ontwikkelingsfase zou je in first person zelf op de wandel kunnen gaan doorheen de straten van het oude Veere of de hallen van kasteel Sandenburg, in gamevorm meehelpen met het oplossen van Veerse mysteriën of met behulp van GPS ondersteunde smarttechnology door het huidige Veere lopen met een oude digitale bril die de situatie van toen laat zien.

Dit soort ontwikkelingen zijn natuurlijk niet goedkoop. De gemeente Veere ondersteunt het project al financieel en De Walcherse Archeologische Dienst en het Zeeuws Archief zorgen voor de wetenschappelijke begeleiding. Maar we hebben nog een behoorlijk bedrag nodig om dit project ook echt te realiseren!! Heb je al jaren je hart verloren aan het mooie Veere met zijn luisterrijke geschiedenis en droom je er van dat tot de verbeelding sprekende verleden echt te ervaren? Ben je geboeid door nieuwe technologieën die verhalen van toen vertellen met de middelen van nu? Of heb je te doen met onze arme ridder die na heroïsche omzwervingen zijn kasteel niet meer terugvindt?

Grijp dan nu je kans want nu kan jouw bijdrage er mee voor zorgen dat dit mooie stadje eindelijk weer in volle glorie virtueel wordt heropgebouwd!

Volg het project op facebook.com/veerein3D

 

Afbeeldingen film:

De Walvisvangst in de 17e eeuw (Abraham Storck, Rijksmuseum Amsterdam)

Gezicht op het Arsenaal te Veere, van de wallen, 1884-1885 (Zeeuws Archief, Zeeuws Genootschap, Zelandia Illustrata, deel II, nr 1072a)

Gezicht op Veere (Jan Caspar Philips naar Cornelis Pronk, 1752 – 1760, Rijksmuseum Amsterdam)

18 Reacties

 1. Inez Bloem

  Waar zijn de Culturele Ridders van Zeeland ? Deze Jonkvrouwe ontwaart er graag meer in de supporters-schare !

 2. Henk den Boon

  Als windpark-exploitant op het Veerse werkeiland Neeltje Jans dragen wij graag ook een steentje bij aan dit leuke en interessante initiatief.
  Veel succes gewenst door E-Connection, Jacobahaven 3 te Kamperland.

 3. Christine Wolter

  De Ridder hoeft niet te wanhopen !
  Zijn Kasteel zal er weer komen.
  Graag lever ik hieraan een bijdrage.

 4. Suzan Van de Ven

  Graag lever ik mijn bijdrage om Veere in oude glorie, virtueel, te reconstrueren. Opdat de graaf zijn kasteel terugvindt …!

Geef een reactie

 1. Aagje
  €10,00
 2. Inez Bloem
  €25,00
 3. Nell Quinten
  €50,00
 4. Ruben Silkens
  €10,00
 5. Frank Hautman
  €20,00
 6. Lianne Kam
  €10,00
 7. Doret Midavaine
  €25,00
 8. Guy Midavaine
  €25,00
 9. olu vandenbussche
  €50,00
 10. Jan de Regt
  €25,00
 11. Anoniem
  €10,00
 12. Henk den Boon
  €750,00
 13. Lukina van der Werf
  €10,00
 14. Bas Konijnendijk
  €10,00
 15. Wim Kuypers
  €50,00
 16. De Papaver Papaver
  €250,00
 17. Annemarie van Wijk
  €10,00
 18. Christine Wolter
  €25,00
 19. Peter Schiphorst
  €500,00
 20. Jeanne Schlösser
  €50,00
 21. Inge Bats
  €50,00
 22. ro koster
  €50,00
 23. Sonja Nossent
  €5,00
 24. Neeltje Jans
  €5,00
 25. Johan
  €50,00
 26. Johan
  €25,00
 27. N Nescio
  €5,00
 28. Anoniem
  €50,00
 29. Anoniem
  €30,00
 30. Robin Navest
  €5,00
 31. Annette Wielaard
  €50,00
 32. Machteld Bats
  €50,00
 33. Suzan Van de Ven
  €5,00
 34. Anoniem
  €50,00

Vul je donatiebedrag in

Draag bij aan dit project
 • 13 Supporters

  Vul hier een bedrag naar keuze in!

 • 5 Supporters

  Bedankt voor je bijdrage! Dankzij jouw steun kan onze ridder zijn kasteel weer terugvinden en kunnen we binnenkort weer het oude Veere in volle glorie bewonderen.

 • Supporters

  Uitnodiging voor informatiebijeenkomst en borrel in tuin Zeeuws Archief te Middelburg. In het monumentale Van der Perre huis wordt u getrakteerd op een drankje en een hapje, waarbij u over het project Virtuele Tijdreis Veere en het Zeeuws Archief meer te weten komt. (na afloop crowdfunding)

 • 6 Supporters

  Uitnodiging voor de receptie en presentatie van de 3D animatie. Ga als eerste mee op de virtuele tijdreis door Veere onder het genot van en hapje en een drankje op een mooie locatie in Veere. (na afronding 3D animatie)

 • 1 Supporter

  Deelname voor 2 personen aan de Veere by Light tour door avondlijk historisch Veere met gids en lampion. De wandelingen vinden plaats in december. (Vooral voor kinderen)

 • Supporters
  Van 25 nog 25 beschikbaar

  Deelname aan de workshop Scheepsjournaal Schrijven in het stadhuis van Veere/Schotse Huizen. U leert over oude handschriften ten tijde van het historische Veere en de opkomst van de handschriftkunde. Zelf schrijft u met ganzeveer een stukje uit een oud Scheepsjournaal. Met alle krullen en tierelantijnen. (ook geschikt voor kinderen)

 • 3 Supporters
  Van 25 nog 22 beschikbaar

  Deelname aan een vertelling door de stadsarchivaris over de stad Veere en de relatie met Schotland. Met bezichtiging van de Schotse Huizen in Veere. Binnen en buiten. De afsluiting is met een glas Schotse whisky. In samenwerking met Stichting Delta Cultureel en Zeeuws Archief

 • Supporters

  Deelname aan een Introductiecursus over 3D printen. Hoe werkt 3D printen en een lasersnijder? Hoe maak je een digitaal ontwerp dat je kan printen? Welke materialen zijn er allemaal om mee te printen? In het FabLab in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. (Ook geschikt voor kinderen)

 • 4 Supporters

  Deelname voor 2 personen aan een bijzondere archeologische tocht door Veere onder begeleiding van de Walcherse Archeologische Dienst. Bekijk Veere eens van een andere kant en ontdek de verborgen mysteriën van de ondergrondse stad.

 • 1 Supporter

  Deelname voor 2 personen aan een workshop archeologie in Veere met de Walcherse Archeologische Dienst. Heb je altijd al een keer archeoloog willen zijn en spullen uit de tijd van de Compagnieën en kasteel Sandenburgh in je handen willen houden? Grijp dan je kans en duik met de archeologen de bodem in! En wie weet duikt onze ridder ook nog op… (leeftijd 6-12 jaar)

 • Supporters

  Deelname aan 2 workshops naar keuze en uitnodiging voor de receptie en presentatie van de 3D animatie in Veere. In het mooie Veere is het moeilijk kiezen wat eerst te beleven.

 • 1 Supporter

  Vereeuwig je naam, vereniging of onderneming op de aftiteling van de 3D animatie en kom het glas heffen op receptie in het Zeeuws archief na de crowdfunding en op de presentatie van de Virtuele Tijdreis in Veere na afronding van de animatie

Beste supporter,
Leuk dat je mee wilt helpen! Vul hieronder je naam, e-mailadres in en laat aan de initiatiefnemer weten wat je voor het project kunt betekenen en welke vragen je nog hebt. Wij sturen je gegevens en berichtje door zodat de initiatiefnemer contact met je op kan nemen.
 • 0 Backers
  1 Vrijwilligers nodig