Herinnering Vluchtoord Gouda 1914-1918

Door Historisch Platform Gouda

 • €2.095,00

  105% van €2.000,00


 • 39

  Supporters

 • 0

  Vrijwilligers

 • 0

  Uren te gaan

Deel:

Help mee om deze campagne bekend te maken en plaats de onderstaande banner op je eigen website! Kopieer de HTML-code en zet die op je eigen site zodat bezoekers direct kunnen doorklikken. Dank je wel!

Embed code

<iframe src="https://www.voorjebuurt.nl/campaigns/vluchtoordgouda/widget" width="260px" height="500px" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>

Honderd jaar geleden was er aan de Graaf Florisweg in Gouda een vluchtelingenkamp gevestigd voor onze Belgische buren. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen verbleven hier tijdens de Eerste Wereldoorlog, gevlucht voor het geweld in hun eigen land. Vier jaar lang maakt het Vluchtoord onderdeel uit van de Goudse samenleving. Nu is er niets meer te zien van dit indrukwekkende stukje Goudse geschiedenis. Het Historisch Platform Gouda wil hier verandering in brengen en heeft het initiatief genomen om een herdenkingsbord op de plaats van het Vluchtoord neer te zetten. Helpt u mee dit te realiseren?

Op 16 september 2016 willen we een herdenkingsbord op de locatie van het toenmalige vluchtoord plaatsen. Met een informatief en feestelijk programma herinneren we op die dag aan een stukje Goudse geschiedenis. We doen dit samen met afstammelingen van de vluchtelingen van weleer, uit Nederland en België én met zoveel mogelijk Gouwenaars. Deskundigen en nakomelingen vertellen op deze dag over de geschiedenis van Gouda en het vluchtoord. Muziekvereniging Caecilia studeert speciaal voor deze dag de Turners-mars in, een muziekstuk dat gecomponeerd werd door leraar en dirigent in het vluchtoord Emiel de Bruyne. Het werd hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd in  1916 op de Markt in Gouda en is daarna nooit meer te horen geweest

Kinderen toen en nu
Burgemeester Schoenmaker zal samen met de ambassadeur van België het bord onthullen. Op het bord wordt het verhaal van het vluchtoord verteld, geïllustreerd met prachtige foto’s uit die tijd. Omdat er op de plek van het vluchtoord nu een school is gevestigd, wordt er op het bord speciale aandacht besteed aan de kinderen die in het kamp hebben gewoond, gespeeld en naar school zijn gegaan. Ook na 16 september hopen we met een website en educatief programma voor de scholen in de komende jaren de geschiedenis van deze tijd levend te houden.

Historisch Platform Gouda Het Historisch Platform is een samenwerkingsverband van organisaties en instellingen die op enigerlei wijze actief zijn op het gebied van de cultuurhistorie van Gouda. Het platform ontwikkelde onder andere de basiscursus en verdiepingscursussen Goudologie over de geschiedenis van Gouda in al haar facetten, de Goudse Geschiedenis Canon en het historisch jeugdboek Verhalen van Gouda. Het idee voor het herdenkingsbord is ontstaan tijdens de verdiepingscursus Gouda en de Wereldoorlogen. Docenten en cursisten verbazen zich erover dat helemaal niets herinnert aan het Vluchtoord en maken plannen voor een zichtbare en blijvende herinnering:

“Ik voel me zeer betrokken bij het plaatsen van dit herdenkingsbord. Waarom? In deze tijd zien we veel over vluchtelingen op het wereldnieuws. Hoe gaan we daar nu mee om? In 1915 nam mijn overgrootvader Michiel Bunnik twee Belgische meisjes uit het Vluchtoord op in huis, Rosa en Julia. Vier jaar lang maakten zij onderdeel uit van onze familie. Nu nog hebben mijn familie en ik contact met hun nakomelingen. Naar mijn mening heeft het bord een dubbele functie: het laat ons onze geschiedenis zien en toont ons wellicht een voorbeeld.”
(Mick Bunnik, cursist Goudologie en directeur Bunnik Holding BV)

“In mijn onderzoek en publicaties over de Eerste Wereldoorlog heeft het vluchtoord in Gouda altijd mijn speciale belangstelling gehad. Heel bijzonder dat de Gouwenaars, in een voor hen ook moeilijke tijd, zo gastvrij de Belgische vluchtelingen vier jaar lang hebben ontvangen. Het plaatsen van een herdenkingsbord is een goed initiatief om respect te tonen aan de Belgische vluchtelingen en de Gouwenaars uit die tijd.”
(Martin Kraaijestein, docent Goudologie en historicus/onderzoeker)

Doet u mee?
Met de subsidie van een Goudse stichting kunnen we al een deel van het programma voor 16 september en de website realiseren. Voor het maken en plaatsen van het bord en het educatieve project zoeken we nog financiële steun. Wilt u ons daarbij helpen? Met uw bijdrage adopteert u een stukje Goudse geschiedenis! Meer weten over Vluchtoord Gouda? Ga dan naar www.vluchtoordgouda.nl Heeft u zelf nog voorwerpen, documenten of verhalen uit uw familie over deze tijd, dan horen we dat ook graag!

Updates

UPDATE 16 SEPTEMBER 2016

Het herdenkingsbord voor het Vluchtoord Gouda aan de Graaf Florisweg in Gouda werd op 16 september 2016 onthuld door de ambassadeur van België, Chris Hoornaert, de burgemeester van Gouda, Milo Schoenmaker, en kinderburgemeester Yassine Mellah. Stedelijke Harmonie Caecilia voerde de Turnersmars uit, een muziekstuk dat 100 jaar geleden werd gecomponeerd in het vluchtoord door Belgisch onderwijzer en dirigent Emiel de Bruijne.

 

UPDATE 6 SEPTEMBER 2016

Hoera, we hebben het streefbedrag gehaald! Heel erg bedankt voor alle donaties en aandacht die onze crowdfundingactie heeft gehad! Ook dank aan organisatie Voor je Buurt, een fijne manier om geld én betrokkenheid te verzamelen voor ons initiatief.

Het wordt volgende week vrijdag 16 september een mooie onthulling om 15.30 uur aan de Graaf Florisweg. De Belgisch ambassadeur Chris Hoonaert, de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker én de Kinderburgemeester van Gouda Yassine Mellah zullen het herdenkinsgbord dan officieel onthullen.

Stedelijke Harmonie Caecilia voert voor het eerst in 100 jaar de Turnersmars uit, een muziekstuk dat werd gecomponeerd door onderwijzer en dirigent in het vluchtoord, Emiel de Bruyne. 

De allereerste kinderburgemeester van Gouda, Dieuwertje Kerkhoven, schreef twee jaar geleden al een werkstuk over het vluchtoord en zal bij de onthulling vertellen waarom zij zo belangrijk vindt dat iedereen in Gouda weet over het vluchtoord.

Weest allen welkom!

 

UPDATE 16 AUGUSTUS 2016

We zijn heel blij met alle donaties tot nog toe, maar we hopen natuurlijk op meer!

Nieuwsgierig waar uw donatie voor voor gebruikt wordt? Zo gaat het bord eruit zien...

Sfeerimpressie vluchtoordbord

4 Reacties

 1. Pingback: Sneak preview… | Vluchtoord Gouda

 2. Pingback: Hoop op Toekomst | Vluchtoord Gouda

 3. Gerda den Hollander

  In een tijd waarin weer overal vluchtelingen zijn, is het goed om de herinnering op te wekken en levend te houden aan de jarenlange opvang van Belgische oorlogsvluchtelingen in Gouda en omgeving. De documentaire ‘Hoop op toekomst’ van Leo van heeft ons in elk geval de ogen geopend en mag door meer mensen worden gezien.
  Andreas van Winssen en Gerda den Hollander

Geef een reactie

 1. R.A. Tetteroo
  €25,00
 2. Anoniem
  €10,00
 3. Anoniem
  €500,00
 4. Anoniem
  €100,00
 5. Martin Kraaijestein
  €25,00
 6. Henry ten Zijthoff
  €50,00
 7. Anoniem
  €15,00
 8. Ineke Verkaaik-Hogervorst
  €25,00
 9. Leen Ouweneel
  €100,00
 10. Sigfried Janzing
  €50,00
 11. Marianne Heijnsdijk
  €5,00
 12. Marcel Van Dasselaar
  €25,00
 13. Marco Slagboom
  €25,00
 14. Anoniem
  €150,00
 15. wim de wit
  €130,00
 16. Petra Luijkx
  €25,00
 17. Anoniem
  €25,00
 18. Hans Suijs
  €25,00
 19. Ellie Wout
  €50,00
 20. Toine Lamers
  €25,00
 21. Jaap VAN VLIET
  €15,00
 22. Erik Kooistra
  €25,00
 23. Anoniem
  €25,00
 24. Jaap Flipse
  €25,00
 25. Edward Uittenbroek
  €150,00
 26. Anoniem
  €5,00
 27. Anoniem
  €50,00
 28. m.
  €10,00
 29. Coretta Bakker-Wijbrans
  €25,00
 30. Anoniem
  €20,00
 31. Ron Harms
  €10,00
 32. Anoniem
  €75,00
 33. Jaap Warners
  €25,00
 34. Buurtbewoonster Ouwe Gouwe via organisatie Ouwe Gouwe via organisatie
  €50,00
 35. Gerda den Hollander
  €100,00
 36. Anoniem
  €15,00
 37. Marianneke Schoonbeek
  €10,00
 38. Anoniem
  €25,00
 39. Harold Hooglander
  €25,00
 40. Anoniem
  €25,00

Deze Campagne is afgelopen. Het is niet meer mogelijk om bij te dragen.

 • 16 Supporters

  Vul een bedrag naar keuze in en wij bedanken je voor je bijdrage!

 • 3 Supporters

  Je krijgt een setje van 5 ansichtkaarten met historische foto's van Vluchtoord Gouda uit het streekarchief.

 • 12 Supporters

  Je krijgt de DVD ‘Hoop op toekomst’ over de Belgische vluchtelingen in Nederland én een setje ansichtkaarten van Vluchtoord Gouda.

 • 4 Supporters
  Van 25 nog 21 beschikbaar

  Je krijgt een persoonlijke uitnodiging voor de onthulling van het informatiebord met gereserveerde plaats bij de themamiddag op 16 september en alle voorgaande prestaties.

 • 3 Supporters
  Van 10 nog 7 beschikbaar

  Je naam wordt als dank vermeld op het informatiebord. Natuurlijk krijg je ook alle voorgaande tegenprestaties.

 • 1 Supporter
  Van 10 nog 9 beschikbaar

  Krijg een exclusieve rondwandeling rondom het thema Eerste Wereldoorlog in Gouda voor 10 personen inclusief een kopje koffie en iets lekkers in de Chocoladefabriek en daarnaast alle voorgaande tegenprestaties.

This Campagne has ended. No more pledges can be made.

 • 0 Backers
  1 Vrijwilligers nodig