Seminar

Civic crowdfunding voor ondernemende overheden

Dank voor je interesse in het seminar! Het werd georganiseerd op woensdag 10 juni 2015 in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Ongeveer 100 bezoekers uit heel Nederland namen deel aan een vol middagprogramma. Hieronder is het programma terug te vinden en kun je de presentaties bekijken. Wil je verder praten naar aanleiding van het seminar neem dan contact op via info@voorjebuurt.nl of info@douwenkoren.nl. We zien je graag volgend jaar terug!

patroon_mannetjes_zwart

Presentaties

Crowdfunding: achtergrond en trends. Simon Douw

From crowdfunding to crowdvocacy. Olivier Schulbaum

Crowdfunding in de civic economy. Joost Beunderman

Impact investing going local. Rodrigo Davies

Made by the crowd. Nieuwe dynamiek in markt en democratie. Martijn Arnoldus

Bewust betrokken. Crowdfunding in het sociaal domein. Irene van Staveren

 

patroon_mannetjes_zwart

Over het seminar

Steeds meer overheden (gemeenten en provincies), woningcorporaties en maatschappelijke organisaties ontdekken de mogelijkheden van crowdfunding. Samen met burgers en ondernemers kunnen maatschappelijke en ruimtelijke projecten van de grond komen die het leven in steden, dorpen en buurten verrijken.

Deze zogeheten ‘civic crowdfunding’ is een van de meest dynamische segmenten van crowdfunding. Want civic crowdfunding schuurt. Tegen bestaande beleids- en planvorming. Tegen bestaande financieringsmechanismen. Tegen bestaande democratische besluitvorming. Overheden gaan daarom (nog) onwennig om met civic crowdfunding en zoeken naar hun rol in dit veranderende speelveld.

Tijdens het seminar zetten we de schijnwerper op inspirerende ontwikkelingen uit binnen- en buitenland en bekijken we deze op hun waarde en toepasbaarheid voor de Nederlandse praktijk. Het seminar is bedoeld voor bestuurders, beleidsmakers en anderen die meer willen weten over waar het met crowdfunding voor steden, dorpen en buurten naar toe gaat, en die daar actief over mee willen praten. Crowdfundingplatform Voor je Buurt en Douw&Koren Crowdfunding Consultancy zijn de initiatiefnemers.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (voorheen RMO) presenteert tijdens het seminar een nieuwe publicatie over crowdfunding in het sociaal domein.

patroon_mannetjes_zwart

Bekijk de foto’s

Civic crowdfunding. Paneldiscussie

patroon_mannetjes_zwart

Programma

14:00

Welkom door dagvoorzitter Simon Douw

14:05

Keynote Simon Douw. Crowdfunding: achtergrond en trends

14:25

Over de grens met Olivier Schulbaum. From crowdfunding to crowdvocacy

14:40

Keynote Joost Beundermans Crowdfunding in de civic economy

15:00

Over de grens met Rodrigo Davies. Impact investing going local

15:15

Keynote Martijn Arnoldus. Made by the crowd. Nieuwe dynamiek in markt en democratie

15:35

Pauze

15:55

Keynote Irene van Staveren Presentatie essay ‘Bewust betrokken’

16:05

Paneldiscussie: nieuwe rollen voor de overheid en de burger. Panelleden: Sven Augusteyns, Tim Aarts, Tanja Bubic, Kim Ruijs, Irene van Staveren

16:45

Tafelgesprekken naar aanleiding van de paneldiscussie

17:25

Wrap-up

17:30

Borrel

patroon_mannetjes_zwart

Sprekers

tim aarts

Tim Aarts is werkzaam bij Gemeente Medemblik en als zelfstandig ondernemer. Hij is geestelijk vader van het West-Friese crowdfundingplatform Hetluktons.nl, dat onlangs werd gelanceerd door zeven gemeenten.

martijn arnoldus

Martijn Arnoldus is directeur van crowdfundingplatform Voor je Buurt. Hij houdt zich al jaren bezig met creatieve steden en met sociale ondernemingen en verkent met Voor je Buurt nieuwe mogelijkheden voor innovatie van onderop.

sven augusteyns

Sven Augusteyns is stadsontwerper en verbonden aan het Antwerpse Ringgenootschap. Het genootschap haalde recent €100.000 op voor overkapping van de Antwerpse ring, een van de grootste civic crowdfundingcampagnes in de Lage Landen.

joost beunderman

Joost Beunderman is oprichter en directeur van social innovation studio ZeroZero en Civic Systems Lab in Londen. Hij is gerenommeerd expert op het gebied van de civic economy en werkt nauw samen met de Britse overheid.

tanja bubic

Tanja Bubic werkt voor Gemeente Amsterdam op het terrein van burgerparticipatie, civil society en maatschappelijk aanbesteden. Vanuit Amsterdam-Oost heeft ze ruime ervaring met crowdfunding van lokale initiatieven.

rodrigo davies

Rodrigo Davies is Head of Product bij het Amerikaanse investeringsplatform Neighbor.ly. Hij is internationaal een van de meest actieve onderzoekers op het gebied van civic crowdfunding en werkte onder meer voor MIT University.

simon douw

Simon Douw is oprichter en directeur van Douw&Koren Crowdfunding Consultancy. Douw&Koren is in Nederland en Vlaanderen het meest vooraanstaande onderzoeks- en adviesbureau op het terrein van crowdfunding.

kim ruijs

Kim Ruijs werkt voor Economische Zaken van Provincie Noord-Holland en coördineert 2miljoeninvesteerders. Dat is de bewustwordingscampagne over crowdfunding die Noord-Holland eerder dit jaar lanceerde.

olivier schulbaum

Olivier Schulbaum is oprichter van het Spaanse crowdfundingplatform Goteo.org. Goteo is een platform voor projecten in het publieke domein en voor publieke goederen. Goteo vraagt van projecten om de collectieve of maatschappelijke winst zichtbaar te maken.

irene

Irene van Staveren is hoogleraar aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit. Zij nam onlangs afscheid als lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Haar afscheidsessay over crowdfunding wordt tijdens het seminar gepresenteerd.

 

patroon_mannetjes_zwart

Alvast inlezen

Voorpagina essay bewust betrokken

Bewust betrokken. De belofte van crowdfunding voor het sociaal domein. Lucas Meijs, Irene van Staveren, Lotte van Vliet en Willemijn van der Zwaard, 2015, Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.

Davies1

Civic crowdfunding: participatory communities, entrepreneurs and the political economy of place. Rodrigo Davies, 2014, Cambridge (MA), MIT.

Civicwildewesten

Civic crowdfunding is het wilde westen voor burgerinitiatieven. Martijn Arnoldus, 2015, Sociale Vraagstukken, 15 april 2015. English version right here: Crowdfunding is the Wild West for civic initiatives.

Compendium

Compendium for the civic economy. What the Big Society should learn from 25 trailblaizers. Joost Beunderman, 2011, 00Publication, Londen.

D&K2014

Crowdfunding in Nederland 2014: de cijfers. Douw & Koren, 2015.

Goteo

From crowdfunding to crowdvocacy. Here come the civic makers. Olivier Schulbaum/GOTEO, 2015.

D&Khandboek

Handboek crowdfunding voor gemeenten. Douw & Koren, 2014.

StartAim. Weblog Tim Aarts met blogposts over crowdfunding.

Schermafbeelding 2015-07-03 om 21.30.51

Subsidiëren kan transparanter Tim Aarts, 2015, Artikel in iBestuur Magazine.

Davies2

Three provocations for civic crowdfunding. Rodrigo Davies, 2015, Information, Communication and Society, 18 (3), Routledge.

Tim van Veelen

Civic crowdfunding: a financial kickstart to urban development? Tim van Veelen, 2015, An analysis of the institutional structure in which civic crowdfunding in urban area development is embedded. MA Thesis, Delft University of Technology.

skyline

VJB_logo Douw_Koren logo_pakhuis_de_zwijger